www.kornhill.eu

www.kornhill.eu

Att odla och att skapa

Kung LadulåsPosted by anngus 03 May, 2012 20:49:23

1:a maj

Så underbart vackert det har varit idag. I morse slet jag mig loss från Kung Ladulåsprojektet och kastade mig tillsammans med några vänner ut i trädgården. Vi fejade och for allt medan saven sjöd och knopparna brast. Men idag gjorde det inte ont som hos Karin Boye.

När tempot efter ett antal timmar sjönk satt jag en stund och funderade över vad teater, regi och manusarbete har för likheter med trädgårdsjobb.

För det första är det snart premiär för att öppna min trädgård för besökare (se Tre Trädgårdar och en Runstenspark: http://www.runristare.se/arb/tretradgardar/tretradgardar.pdf).

Precis som när det gäller en teaterpremiär börjar en viss desperation infinna sig inför dagen D …men det här blir ju inte färdigt ...vi skulle ha haft mycket mer tid …är det här verkligen något att visa upp …kommer växterna (skådespelarna) att fungera som tänkt?

Men om jag lämnar rampfebertankarna som ligger på lur finns det andra kanske mer intressanta likheter mellan att skapa en trädgård och att iscensätta en pjäs.

Det handlar till exempel om form och struktur, att förmedla en känsla eller insikt. Eller att göra något positivt av en svårighet. Kanske komma på en helt ny scenlösning genom att samspela med det som redan finns. Att se och lyssna på medspelare eller växter. Vad vill de, vart vill de ta vägen? Hur kommer scenen – trädgården att te sig i fullt ljus. Vad händer i skuggan?

Kan en skärm, en mur, eller en kuliss ge större spänning åt scenen – utsikten? Hur är förhållandet mellan träd och stenar, öppna ytor och små rum. Relationen mellan växterna och människors förhållanden.

Ja, jag finner att både trädgårdsskapande och scenisk gestaltning är spännande, dramatiskt och meditativt. Ibland mycket tungt. Detta är både min passion och lycka.

Ibland bävar jag för svårigheterna och mår illa av rädsla för ett misslyckande. Men likt ett barn som leker sugs jag självförglömmande in i en värld av möjligheter, idéer och utmaningar, upplevelser och känslor. Jag känner just nu en slags hänryckning och tacksamhet över att ha fått leva en sådan här dag. För min inre syn ser jag många andra som just nu sitter i skymningen och minns allt den här dagen gav. Kanske önskar ni liksom jag att alla andra haft det lika bra.

Senare på kvällen:

En trädgård om våren är som en tom scen.

Men den där risiga nakna busken vet jag kommer att lysa överhöljd av doftande blommor om några månader.

En tom spelplats med förvirrade skådespelare som inte minns sina repliker. Inom några månader kommer även de att vibrera av liv.

Ur nästan ingenting kan hela världar uppstå. Det handlar faktiskt om att våga tro innan man har sett. Våga sig ut på en tom spelplats.

  • Comments(0)//beryl.kornhill.eu/#post11