www.kornhill.eu

www.kornhill.eu

Dramat Kung Ladulås i Barocksalen på Historiska Museet

Kung LadulåsPosted by anngus 31 Aug, 2012 08:29:37

Nu drar Magnus Ladulås med sitt följe in på Historiska Museet. Den 29-30 september samt 6-7 oktober kan man där möta en komplicerad kung. Han kommer från en annan annorlunda spelplats och sommarens kritikerrosade föreställningar på Nya Amfiteatern, en nybyggd scen i skön natur på Adelsö.

Föreställningarna äger nu rum i den artefaktspäckade Barocksalen med sin orgelläktare och högdragna prägel av makt och prakt. Den i detta sammanhang mer primitive Magnus Ladulås agerar bland medeltida solblekta krigstält och uråldriga vapen. (Utrustningen är lånad från Arn filmernas scenografilager.) Hans strävan upp mot både makten och självaste himmelriket långt bort från leriga åkrar, svettiga hästar och blodiga riddarsvärd får i denna miljö ett extra lyft.

När Magnus på 1270-talet byggde Alsnö hus på Adelsö var teglet ett nytt, modernt byggnadsmaterial som innebar en stramare och mer respektingivande arkitektur än de gamla stockhusen med kvardröjande vikingatida prägel.

Men här i museets barocksal skulle han kanske skämmas över sin urmodigt enkla sköld. Såvida han inte känt avsmak för de överornamenterade vapensköldarna som dominerar rummet. Den gamla rustika predikstolen i mörkt trä skulle nog vara mera i samklang med kung Magnus asketiska religiositet i sann franciskaneranda. Men troligtvis skulle salens något kalla pampighet inge honom en eftersträvad ”skön känsla av makt”.

Spelrumensemblen och jag som regissör kommer också att påverkas av den nya spelplatsen. Här behöver vi inte frukta att regn och oväder ska tvinga oss att ställa in föreställningen. Det är tryggt att ha tak över huvudet och att samarbeta med en stor institution som Historiska Museet minskar lite av den utsatthet som en fri grupp kan känna.

Bilder: Barocksalen på Historiska Museet. Scenen riggas framför balkongen. Ett par bilder från sommarens föreställningar.

Men den otrygghet som präglade medeltida krigsherrars och bönders liv, med ständiga maktkamper och plundringståg, kommer kanske i vårt drama om Kung Ladulås att förstärkas av barocksalens slutna rum. På Adelsö lade den fantastiska naturen som omger nya amfiteatern ett slags tröstande skimmer över föreställningen med dess grymma överlevnadskamp och tragiska öden. Men det är också möjligt att komiken och den sköna musiken blir än mer slagkraftig i ett begränsat rum.

Det blir spännande att se hur den nya spelplatsen påverkar ensemblen och pjäsen på gott och ont. Även publikens reaktioner ska bli intressanta att ta del av.

Välkomna att se med egna ögon!

  • Comments(0)//beryl.kornhill.eu/#post15