www.kornhill.eu

www.kornhill.eu

Jordiska bestyr

Kung LadulåsPosted by anngus 20 May, 2012 18:53:45

Idag har jag varit upptagen med att hantera jord på många olika sätt. Jag har också sett vilka resultat det kan få. Jag är fascinerad av Jimmy Björk som hjälper mig att skulptera fram grusterrasserna på den nya lilla amfiteatern i Stenby trädgård. Där skall en fältlägerliknande scenografi göras som anstår Kung Ladulås.

Tillsammans såg Jimmy och jag hur det redan fanns olika formationer i terrängen vilka var embryon till terrasser som passar in i naturen. Han kom med sin grävmaskin och skopa. Under några timmar stod jag och njöt av att se hur han hanterade den till synes klumpiga maskinen. Det var faktiskt som att iaktta en skulptör i arbete när han ur jordmassorna skapade ett vackert system av terrasser som planerat. Han är väldigt kunnig och kreativ med känsla för form och struktur. Lekande lätt med jättemaskinen som redskap formade han jordmassorna med skopan som vore den en smörkniv. Egentligen borde man ha inbjudit en publik att ta del av denna spännande performance som blev en installation.

Mellan repetitioner, städning, telefonsamtal och möten arbetar jag frenetiskt med min trädgård. Men ju mer jag gör eller får hjälp med desto fler ställen bör åtgärdas. Trots att min tomt är ganska liten tycks den aldrig ta slut. I alla fall blev det för mycket spring, lyft, krypande och krökande (av ryggen). Så mitt under ett möte med Lotta, vår sminkös, fick jag det värsta krampanfallet någonsin i låret. Jag höll faktiskt på att svimma. Jag fick rådet att ta magnesium vilket jag nu gjort. Men muskeln är fortfarande mycket öm och stel (råd mottages gärna hur man får bukt med muskelkramp. Jag är rädd för ett nytt anfall).

Idag är det alltså mycket kring kroppen, det praktiska och jordiska. Kenneth Berger skriver i sin kommentar om vår längtan efter paradiset. Rotandet i jord och grus som jag just nu uppslukas av är väl i grunden betingat av denna längtan. (Eller ett sätt att hålla rastlösheten på en armlängds avstånd).

För min inre syn ser jag trädgården blomstra, underbart välsmakande grönsaker, bär och frukt mogna. Doftande rosor och porlande vatten. Viloplatser för meditation och samtal. Men ju fler sittplatser jag åstadkommer desto mindre tid får jag att sätta mig ner.

Beträffande Jimmys grävskopa på spelplatsen är den en följd av min vision om en inbjudande och vacker plats i naturen där människor möts och tar del av berättelsen om Kung Ladulås och de som levde i hans medeltida värld.

Jag ringde till Kenneth och tackade för hans sensibla inlägg om naturens skönhet, vemodet och själens obotliga ensamhet. Men han är också praktisk och händig. Jag frågade om han ville hjälpa mig med en bevattningsanläggning till mina odlingslådor. Jag vet att det i så fall kommer att fungera bra. Han har redan gjort en i sin egen trädgård i Tyskland. Vilka härliga bönor, grönsaker och frukter jag blev serverad varje dag under mitt vinterbesök där! Källarförråden med egna trädgårdsprodukter tycktes outsinliga. Ett högst påtagligt kulinariskt paradis! Jag önskar verkligen att alla hade rätten och tillgången till allt det paradisiska som jorden ger oss.

Nu ska jag se en operaföreställning på TV, ett lämpligt avslut på en mycket jordig dag.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.