www.kornhill.eu

www.kornhill.eu

Andra annorlunda spelplatser

Kung LadulåsPosted by anngus 27 Mar, 2012 07:15:03

Andra annorlunda spelplatser

Som dramatiker, regissör och skådespelare har jag arbetat på många annorlunda spelplatser. Det är stor spännvidd mellan en sjönära utescen på Adelsö till ett tunnelbanetåg på färd som jag fick låna av SL.

1995 spelades den gigantiska uppsättningen av min pjäs Gerlögs runa på utescenen för 8000 personer. Bland annat hade vägverket köpt två hela förställningar. Vid det andra speltillfället ösregnade det under alla de tre timmar spelet pågick. Vi hoppades att publiken skulle gå hem i pausen men tyvärr var man stormförtjust och ville till varje pris se hela pjäsen. De sa att det var det mest fantastiska de hade upplevt med dessa kroppar i våta kläder och att det såg ut som om vi kommit upp direkt ur Hovgårdens vikingatida gravar. Själva var de försedda med sjöstövlar, regnställ och paraplyer (kanske ett tips inför årets spelningar i Stenby trädgård!).

1997 var det dags för Strindbergs ”Till Damaskus” som vi spelade i en tunnelbanevagn på färd mellan Kungsträdgården och Akalla-Hjulsta. Jag hade skrivit en ramhandling som satte Strindberg i en modern kontext. Vi fick väldigt bra recensioner men det var ett otroligt hårt fysiskt arbete att spela i denna miljö. När vi kom till infernoscenen var t-baneföraren så inspirerad att han körde in tåget i en hemlig tunnel. Där stod tåget stilla hela scenen som spelades i skenet av ficklampor. Föraren fick tåget att låta som ett jättestort flåsande djur i mörkret.

Till dessa spektakulära spelplatser kommer kyrkor, museer, teatrar, bibliotek, trädgårdar, och namnkunniga festivaler. Inte att förglömma sjukhus, bygdegårdar i hela Sverige och Norge.

Men att spela i en avdelad gymnastiksal med pågående handbollsmatch i andra änden kan väl närmast betecknas som en enorm prövning.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.